سوات از یک سو به خاطر تاریخ کهن و موقعیت استراتژیک همچنین طبیعت منحصر به فرد آن معروف است و از سوی دیگر در این منطقه انواع میوه تولید و صادر میشود.
در منطقه سوات حدود 18 نوع سیب و 25 نوع هلو و شفتالو تولید میشود که طرفداران زیادی در کشورهای دیگر دارد.
هلو یکی از محصولات صادراتی سوات است که فصل برداشت آن فرا رسیده و در حال صادر شدن به کشورهای مختلف میباشد.
روستای خریرئی یکی از مراکز تولید هلو در منطقه سوات است و اولین نوع از این میوه در 25 می برداشت میشود. فاصله بین رسیدن و برداشت انواع هلو در سوات بین 10 الی 15 روز است و در این مدت هلوهای نوع اول چیده شده و بعد از بستهبندی روانه بازار میشوند.
«جیته شفتالو» و «علی گرین» معروفترین هلوهای تولید شده در سوات هستند که البته به لحاظ طعم شیرین و مدت ماندگاری نوع علی گرین بهتر است و بیشتر صادر میشود.
دوئم هره، لمبوتری، هلوی چینی، گولدن یا هلوی طلایی، سهانی و سپین پخه از دیگر انواع هلوی تولید شده در سوات هستند.
روستاهای شکردره، شیر پلم، پاررئی،ددهره، بیدره، شانگواتئی، بیکن، نیلاگرام، رونیال و نیکدارئی از دیگر مراکز تولید هلو در سوات هستند.
چون هلو میوهای است که زود خراب میشود باغداران سعی میکنند ظرف مدت کوتاهی این میوه را به بازارهای کراچی و لاهور ارسال کنند و برای این منظور مزد کارگران روستایی را نیز افزایش میدهند.
در عکسهای زیر برداشت و بستهبندی انواع هلو در منطقه سوات را مشاهده میکنید.