تاریخ انتشار: ۱۲ مهر ۱۳۹۶ - ۰۹:۳۶
کد خبر: ۱۵۳۹۴۵
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
کاهش آلودگی مزارع پرورش میگو به بیماری لکه سفید
در سال 94 تعداد مزارع پرورش میگو درگیر با بیماری لکه سفید در کشور 202 مزرعه بود که با اقدام های انجام شده، این تعداد در سال 96 به هشت مزرعه رسیده است
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور گفت: در سال 94 تعداد مزارع پرورش میگو درگیر با بیماری لکه سفید در کشور 202 مزرعه بود که با اقدام های انجام شده، این تعداد در سال 96 به هشت مزرعه رسیده است.

قاسم رضائیان زاده در نشست خبری مربوط به روز ملی دامپزشکی 14 مهر که در محل این سازمان برگزار شد، درباره وضعیت بیماری لکه سفید (وایت اسپات) میگو اظهارکرد: اکنون برداشت میگو در مزارع پرورشی استان های سیستان و بلوچسنتان، گلستان، هرمزگان، خوزستان و بوشهر به پایان رسیده که این امر ناشی از تلاش مشترک سازمان دامپزشکی کشور و سازمان شیلات ایران است.

به گفته وی، از سال 95 برای کنترل این بیماری همکاری های مشترکی بین 2 سازمان دامپزشکی و شیلات ایران انجام شد که با برگزاری نشست های متعدد و برنامه ریزی لازم میزان خسارت ها کاهش یافت.

سفیدک یا لکه سفید هم اکنون به عنوان جدی ترین و سخت ترین بیماری ویروسی تاثیر گذار در انواع گونه های میگو شناخته شده است. این بیماری نخستین بار در سال 81 در مزارع خوزستان در چوئبده آبادان دیده شد. چوئبده شامل 150 قطعه (مزرعه) است که 32 مزرعه میگو با مساحت 432 هکتار در آن فعال است. از مجموع مزارع درگیر بیماری 16 مزرعه دارای بیمه بودند.این بیماری در سال 81 در مدت کوتاهی تمام میگوهای پرورشی خوزستان را تلف کرد و این بیماری سال 94 دوباره در این مزارع مشاهده و تلفاتی را موجب شد.

سالیانه حدود یک هزار و 350 تن میگو در خوزستان تولید می شود.

 تشکیل ستاد ملی مقابله با بیماری آنفلونزای فوق حاد پرندگان

معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور همچنین از تشکیل ستاد ملی مقابله با بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان خبر داد و توصیه کرد: با شروع فصل سرما تولیدکنندگان صنعت طیور باید اقدام لازم را برای پیشگیری و مقابله با این ویروس مورد توجه قرار دهند.

وی گفت: آنچه که مدنظر ما قرار دارد، در وهله نخست پیشگیری از بروز این بیماری در واحدهای تولیدی طیور است.

وی اظهارکرد: از 2 ماه پیش ستاد ملی، استانی و شهرستانی مقابله با بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان با برگزاری دوره های آموزشی، اقدام های و تدابیر پیشگیرانه بتواند این ویروس را کنترل کند.

رضائیان زاده گفت: در سال 2017 بیش از 60 کشور جهان به ویژه کشورهای اروپایی که در مسیر دالان هوایی پرندگان مهاجر به کشور ما هستند درگیر بیماری بودند و همچنان برخی کشورها درگیر هستند.

وی افزود: با وجود ویژگی فیزیکی بقای این ویروس در محیط و ماهیت حمل این ویروس توسط پرندگان مهاجر نقش مهمی در صنعت پرورش طیور همه کشورها دارد و کشور ما نیز به دلیل وجود ساختار پرورش طیور بومی تحت تاثیر قرار دارد و می تواند شکل بروز بیماری با دیگر کشورها متفاوت باشد به طوری که صنعت طیور درگیری بیشتری با این بیماری پیدا کند.

وی با تاکید بر اینکه در بحث مقابله با بیماری آنفولانزای پرندگان باید پیشگیری را جدی بگیریم زیرا بقای ویروس به این راحتی از بین نمی رود، گفت: پیش بینی اعتباری انجام شده و طبق فرآیند جاری دفتر برنامه و بودجه ما در حال انجام است.

رضائیان زاده توصیه کرد: تولید کنندگان صنعت طیور کشور باید با تدابیر پیشگیرانه و اعمال مدیریت در واحدهای تولیدی بتوانند این صنعت را در مقابل این ویروس و بیماری ایمن کنند.

ویروس بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان H5N1 و H1N8 بین انسان و پرندگان مشترک است. در آغاز ماه ژوییه سال 2005 میلادی گزارش های رسمی از مسئولان دولتی چند کشور در مورد همه گیری ویروس H5N1 در مرز برخی کشورها به سازمان بهداشت جهانی دام (OIE ) اعلام شد.

طرح فراگیر واکسیناسیون تب برفکی برای 35 میلیون راس دام سبک و سنگین اجرا می شود

معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور درباره بیماری تب برفکی گفت: این بیماری نگران کننده در نیمه دوم سال 94 و اوایل سال 95 با ایجاد تلفات زیاد، خسارات قابل توجهی در جمعیت دام سبک و سنگین به همراه داشت.

وی اظهارکرد: این بیماری در سه ماه سوم سال 95 با تدابیری اتخاذ شده از قبیل مدیریت کانون های بیماری و تامین واکسن های لازم کنترل شد؛ بنابراین میزان درگیری ما با بیماری و کانون های آلوده نسبت به سال قبل از آن کاهش یافت.

رضائیان زاده افزود: امسال نیز در مرحله نخست اجرای طرح واکسیناسیون تب برفکی با کمبود منابع مالی و واکسن روبه رو بودیم به طوری که نتوانستیم این طرح کامل و فراگیر اجرایی کنیم بنابراین با اجرای طرح مدیریت کانونی این بیماری کنترل شد.

وی گفت: از دوم مهر امسال طرح فراگیر واکسیناسیون تب برفکی به صورت کاملا رایگان (واکسن و واکسیناسیون) شروع شد و به مدت یک ماه این طرح با کمک اتحادیه سراسری دامداران، مدیریت امور عشایر، واحدهای دامداری صنعتی، مجتمع های تولید شیر و گوشت، همکاری شوراهای اسلامی استانداری ها و سازمان های جهادکشاورزی اجرایی می شود.

وی با بیان اینکه اجرای طرح واکسیناسیون فراگیر برای جمعیت دامی سبک و سنگین و کنترل کانون ها می تواند کشور را برای فصل زمستان ایمن کند، افزود:در این طرح بیش از پنج میلیون دام سنگین گاو و گوساله واکسیناسیون می شوند.

وی از واکسیناسیون گوسفند و بز در پاییز امسال خبرداد و گفت: این طرح اکنون نیز در برخی استان های کشور در حال اجرا بوده و برای جمعیت 30 میلیونی دام سبک پیش بینی شده است.

رعایت توصیه های بهداشتی تنها راهکار کنترل بیماری تب کریمه کنگو

معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور افزود: بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یا CCHF یکی از بیماری های بومی کشور ما محسوب می شود که از سالیان گذشته بوده است و در فصل گرما شدت می یابد.

وی اظهار داشت: استان های محل تردد دام بیش از سایر استان ها مورد تهدید این بیماری قرار دارند و بیماری است که در دام علائمی ندارد اما خوشبختانه با رعایت توصیه های بهداشتی در جمعیت انسانی قابل کنترل است.

وی با تاکید بر اینکه با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تلاش داریم این بیماری را کنترل کنیم، گفت: توصیه های بهداشتی لازم توسط سایت سازمان و برگزاری کلاس های آموزشی در پیش از آغاز فصل گرما انجام می شود که با پرهیز از کشتارهای سنتی و محلی و ارتباط نیافتن نزدیک با دام این مهم اجرایی می شود.

وی اضافه کرد: بدیهی است در کنار این اقدامات کنترلی، ساماندهی ایجاد پیش سردها و توسعه کشتارگاه های ما در سطح کشور بسیار مهم است که در دستور کار قرار دارد.

تب خونریزی‌دهنده کریمه-کنگو CCHF یک بیماری حاد تب‌دار و خونریزی دهنده است که از طریق گزش کنه یا تماس با خون یا ترشحات یا لاشه دام و انسان آلوده منتقل می‌شود.

این بیماری نخستین بار در سال 1944 در کریمه اوکراین شرح داده شد و نام تب خونریزی دهنده برای آن اعلام شد.
مرجع / ایرنا
:
:
:
آخرین اخبار