تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۳۹۶ - ۰۹:۵۵
کد خبر: ۱۵۹۴۴۳
تعداد نظرات: ۱ نظر
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
مدیر دفتر برنامه‌ریزی منابع آب سازمان آب و برق استان اعلام کرد:
کاهش 62 درصدی حجم آب ورودی به سدهای خوزستان
مدیر دفتر برنامه‌ریزی و کنترل پایه منابع آب سازمان آب و برق خوزستان گفت: میزان ورودی سدهای استان 62درصد کاهش پیدا کرده است و باعث شده تا این شرایط کم آبی منحصر به فرد شکل بگیرد و نسبت به سال گذشته در سدهای استان 46درصد میزان ورودی آب به مخازن کاهش پیدا کرده است. 

کاهش 62 درصدی حجم آب ورودی به سدهای خوزستان
  
داریوش بهارلویی، در حاشیه بازدید از سد دز در جمع خبرنگاران اظهار کرد: در استان خوزستان، در حال حاضر میزان بارندگی ها حدود 63درصد کاهش داشته است و همچنین در حوضه های آبریز نیز وضعیت به همین شکل است زیرا منابع آبی به شرایط بارشی در آن منطقه بسیار وابسته هستند. 
  
وی افزود: اگر بارانی نباشد، آبی پشت سدها جمع نخواهد شد و حجم آب پشت سدها به آن میزانی که مد نظر است، نخواهد رسید. 
  
مدیر دفتر برنامه‌ریزی و کنترل پایه منابع آب سازمان آب و برق خوزستان تصریح کرد: در حوضه کارون بزرگ، امسال میزان بارندگی در مقایسه با شرایط طبیعی حدود 71درصد کاهش داشته است. در حوضه کرخه این میزان کاهش حدود 66درصد بوده و حوضه های زهره، جراحی و مارون 70درصد میزان بارندگی ها نسبت به شرایط طبیعی کاهش داشته اند. 
  
بهارلویی با بیان اینکه بارندگی ها در ایران در مقایسه با شرایط نرمال 58درصد کاهش پیدا کرده است، عنوان کرد: با توجه به این میزان، استان خوزستان در مقایسه با کشور شرایط بدتری دارد و در استان هایی که در مسیر رودخانه کارون بزرگ هستند نیز شرایط به همین شکل است. 
  
وی ادامه داد: در طول بلند مدت، میزان ورودی سدهای استان 62درصد کاهش پیدا کرده است و باعث شده تا این شرایط کم آبی منحصر به فرد شکل بگیرد. نسبت به سال گذشته در سدهای استان 46درصد میزان ورودی آب به مخازن کاهش پیدا کرده است. 
  
مدیر دفتر برنامه‌ریزی و کنترل پایه منابع آب سازمان آب و برق خوزستان تصریح کرد: در حوضه دز 5 یا 6 سال است که در حال تجربه چنین شرایط بد آبی هستیم اما این کم آبی فقط مختص به حوضه دز یا مارون نیست بلکه کم آبی همه سدهای استان را تحت تاثیر خود قرار داده است. 
  
بهارلویی با بیان اینکه هر آبی که در درون سد وجود داشته باشد، قابل استفاده نیست، گفت: مجموع حجم مفید سدهای استان خوزستان، نسبت به سال گذشته در همین وقت از سال، 3.1میلیارد متر مکعب کاهش داشته است و این میزان یک رقم بسیار قابل توجه و بیانگر آن است که در یک شرایط بحرانی و خاص قرار داریم. 
  
وی با بیان اینکه امسال یک سال منحصر به فرد از نظر منابع آبی است، ادامه داد: اینکه گفته می شود آب است و وزرات نیرو و سازمان آب و برق آن را رهاسازی نمی کنند، اصلا به این شکل نیست. 
  
مدیر دفتر برنامه‌ریزی و کنترل پایه منابع آب سازمان آب و برق خوزستان اظهار کرد: سیاست سازمان آب و برق ابتدا تامین آب شرب مردم و سپس سایر مسایل است. تا جایی که امکان پذیر بوده از کاهش در رودخانه ها جلوگیری کرده ایم اما طبیعی است که وقتی آورد کم می شود، نباید انتظار داشته باشیم خروجی سدها به همان شکل مانند گذشته باشد. 
  
بهار لویی بیان کرد: می توانیم امیدوار باشیم که از اسفندماه به بعد براساس پیش بینی ها شیب خشکسالی از آن تند بودن کمتر و شرایط بهتر شود اما این به معنای آن نیست که فصل زمستان و پاییز را جبران می کند. 80درصد بارندگی های استان خوزستان در 6ماه اول سال آبی رخ می دهد و فقط 20درصد از آن در 6ماهه دوم رخ می دهد. 
  
مدیر دفتر برنامه‌ریزی و کنترل پایه منابع آب سازمان آب و برق خوزستان خاطرنشان کرد: در حال حاضر 4ماه از 6ماهه اول سال آبی گذشته است و بارندگی ها بسیار ناچیز بوده است.

امسال سد دز پر نخواهد شد/در شرایط کاملا بحرانی قرار داریم

مدیرعامل و رییس هیات مدیره شرکت تولید و بهره‌برداری سد و نیروگاه دز با بیان این‌که امسال سد دز قطعا پر نخواهد شد، گفت: شواهد، گزارش‌های هواشناسی و ذخیره‌های برف خبرهای خوبی به ما نمی‌دهند. باید با مردم صادق باشیم که وضعیت مناسبی از نظر ذخیره آب در سد دز وجود ندارد. 
  
کاهش 62 درصدی حجم آب ورودی به سدهای خوزستان

سعید رئوفی نسب در حاشیه بازدید از سد دز در جمع خبرنگاران اظهار کرد: ارتفاع فعلی آب در سد دز حدود 306.5 متر از سطح دریای آزاد است اما براساس قاعده این ارتفاع نباید کمتر از 310متر باشد. با توجه به وضعیت خشکسالی مجبور شدیم ارتفاع آب به این میزان برسد اما به منظور پایداری سد و بهره‌برداری به صلاح نیست تا ارتفاع از این میزان پایین برود. 
  
وی افزود: در حال حاضر به دنبال حفظ ارتفاع آب در سد دز هستیم و تقریبا دبی ورودی و خروجی سد با یکدیگر یکسان شده است. 
  
مدیرعامل شرکت تولید و بهره‌برداری سد و نیروگاه دز تصریح کرد: سد دز تا ارتفاع 352متر آبگیری می‌شود اما اکنون ارتفاع آب در سد حدود 306.5 متر است. با توجه به این اعداد تقریبا 45.5 متر از نظر ارتفاع و حدود 2میلیارد متر مکعب فضای خالی در سد دز وجود دارد. 
  
رئوفی نسب عنوان کرد: بخشی از این فضایی که خالی است به دلیل اینکه اکنون فصل آبگیری نیست، کاملا طبیعی است و انتظار نمی‌رود که سطح آب سد در ارتفاع 352 متر باشد اما میزان آب در حال حاضر از پایین ترین حد مد نظر نیز کمتر است و در شرایط کاملا بحرانی قرار داریم. 
  
وی ادامه داد: چنین خشکسالی که امسال شاهد آن هستیم براساس آنچه گفته شده در طول 70ساله گذشته بی سابقه است. امسال تقریبا سه ماه از پاییز و یک ماه از زمستان، تقریبا میزان بارندگی صفر بوده است. بارندگی که باعث پر شدن سد می‌شود، باید دارای دو خصوصیت باشد. این بارندگی یا باید در بالادست سد اتفاق بیافتد و یا باید شدت آن به شکلی باشد، که روان آب داشته باشد. 
  
مدیرعامل شرکت تولید و بهره‌برداری سد و نیروگاه دز بیان کرد: در سال گذشته که سال خوبی از نظر بارندگی نبود، یک پیک سیلاب 1500 متر مکعب بر ثانیه را تجربه کردیم اما امسال دبی آب در سد دز از 100مترمکعب بر ثانیه بیشتر نشده است. بارندگی‌هایی که در بالادست رخ داده است، میزان آورد آب را از 40 یا 50 متر مکعب برثانیه حداکثر به 100 متر مکعب برثانیه رساند. در حال حاضر نیز با ذوب اندک برف‌ها در بالادست، میزان دبی ورودی آب حدود 50 متر مکعب بر ثانیه است. 
  
رئوفی نسب اظهار کرد: در حال حاضر و در این فصل نباید میزان آب در این ارتفاع باشد و در سال گذشته که سال خوبی از نظر بارندگی نبود، ارتفاع آب در سد دز حدود 10 متر بالاتر از میزان کنونی بود. در هیچ زمانی به یاد نداریم که در چنین تاریخی میزان آب در سد دز در این ارتفاع قرار داشته باشد. 
  
وی با بیان این‌که متاسفانه چشم انداز خوبی نیز برای میزان آب در سد دز وجود ندارد، گفت: شواهد، گزارش‌های هواشناسی و ذخیره‌های برف خبرهای خوبی به ما نمی دهند. باید با مردم صادق باشیم که وضعیت مناسبی از نظر ذخیره آب در سد دز وجود ندارد. همچنین ذخیره برف آنچنانی و چشم انداز خوبی نیز برای بارش پیش روی ما نیست. 
  
مدیرعامل شرکت تولید و بهره‌برداری سد و نیروگاه دز تصریح کرد: در حال حاضر سیاست سازمان آب و برق خوزستان حفظ شرایط و منابع آبی موجود است تا شرایط از این بدتر نشود. سد دز باید پاسخگوی شبکه برق نیز باشد تا به بالانس برق بپردازد. در حال حاضر شبکه برق به گونه‌ای است که اگر سد دز همکاری لازم را نداشته باشد، برق مردم نیز قطع می‌شود. 
  
رئوفی نسب با بیان این‌که مردم برای بدتر شدن شرایط آبی آماده باشند، گفت: بهمن، اسفند، فروردین و اردیبهشت 4ماه امیدوار کننده برای بارش هستند و هنوز زود است که بتوان چشم انداز دقیقی را برای وضعیت ذخایر آبی بیان کرد اما پیش بینی می‌کنیم که امسال سد دز قطعا پر نخواهد شد. 
  
وی افزود: از سال 56 تا 86، آورد رودخانه دز تقریبا 250متر مکعب به بالا بوده است اما این آورد از سال 86 تا 96 به زیر  200متر مکعب رسیده است و امسال این آورد تقریبا 140مترمکعب است. این میزان کاهش آورد آب رودخانه دز ممکن است به دلایل تغییر الگوی بارش، انتقال آب و خشکسالی باشد اما در حال حاضر که 30 متر مکعب از شاخه های دز برداشت شده است، اگر برداشت نمی‌شد، می‌توانستیم به میزان آورد کنونی آب اضافه و مشکل مردم را در پایین دست حل کنیم. 
  
مدیرعامل شرکت تولید و بهره‌برداری سد و نیروگاه دز با بیان اینکه 55سال تجربه بهره‌برداری در سد دز وجود دارد اما اکنون الگوی بارش‌ها تغییر پیدا کرده است و با شرایط جدیدی مواجه هستیم، اظهار کرد: آب بی رویه‌ای مصرف نشده است تا اکنون با چنین شرایطی مواجه شویم، بلکه این آب صرفا برای کشاورزی مردم بوده است و در این زمینه بر اساس برنامه پیش رفته‌ایم. 
  
رئوفی نسب عنوان کرد: پیش بینی‌ها این بوده که امسال پاییز نرمالی داشته باشیم و در این زمینه ارتفاع آب در سد دز در اوایل پاییز 320متر بود اما در ادامه کار هرچه منتظر ماندیم سد هیچ آوردی نداشت. سیاست سازمان آب و برق خوزستان، ابتدا تامین آب شرب، سپس تامین آب کشاورزی و در مرحله سوم تامین برق است. 
  
وی با اشاره به سیلاب فروردین ماه سال 96، گفت: متوسط بارش استان خوزستان، 250 میلیمتر در سال است اما در آن شب سیلاب، 394میلیمتر در بالادست بارندگی داشتیم و به ناگهان دبی ورودی سد که در حال حاضر 50مترمکعب بر ثانیه است به حدود 10 هزار و 400مترمکعب رسید و صد برابر شد. در این زمینه در طول 36 ساعت حدود 2میلیارد متر مکعب آورد آب داشتیم. 
  
مدیرعامل شرکت تولید و بهره‌برداری سد و نیروگاه دز گفت: این سیلاب بی سابقه ساعت 4صبح و در بدترین شرایط ممکن رخ داد و با شرایطی مواجه شدیم که سیلاب ممکن بود از بالای سد عبور کند. با این سیلاب تا ساعت 5 صبح مدارا کردیم و از ساعت 5 صبح آب را رها سازی کردیم. اگر این اتفاق زودتر می‌افتاد، قطعا شاهد تلفات انسانی بودیم اما خوشبختانه با مدیریت انجام گرفته در این زمینه هیچ تلفاتی نداشتیم. 
  
رئوفی نسب خاطرنشان کرد: 95درصد اراضی که در آن سیلاب زیر آب رفت، از اراضی مورد تعارض با بستر رودخانه و تصرفی افراد بودند. اگر حریم رودخانه رعایت می‌شد، قطعا شاهد چنین شرایطی نبودیم. 
مرجع / ایسنا
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۳۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۷
0
0
اشاره ای به کاهش ورودی آب ، به دلیل انحراف و انتقال رودخانه ها نکرده است.
:
:
:
آخرین اخبار