تاریخ انتشار: ۲۸ دی ۱۳۹۶ - ۲۱:۳۵
کد خبر: ۱۵۹۷۰۸
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
مدیرعامل شرکت کشت و صنعت دعبل خزاعی :
بروز مشکل در بقای کشت و صنعت نیشکر، فاجعه بار خواهد بود / صنعت نیشکر صنعتی کاملا سبز است
یکی از ویژگیهای زراعت ما عدم استفاده از هرگونه مواد شیمیایی برای انگل ها و آفات است و صرفا برای علف های هزر از این مواد استفاده میکنیم. در کانال های زه کش مزارع نیشکر ماهیگیری می کنند که نشان دهنده پاک بودن زهاب های نیشکر و عدم وجود مواد شیمیایی در این آبها است.
خوزنیوز: محمدامین روزبخش زاده در نشست خبری که در شرکت توسعه و نیشکر دعبل خزاعی برگزار شد، اظهار کرد: دعبل خزاعی یکی از هفت کشت و صنعت تحت پوشش شرکت نیشکر و صنایع جانبی دارای حدود 12 هزار هکتار اراضی قابل کشت و زرع است و ما سالانه تولید یک میلیون تن نیشکر و 100 هزار تن شکر خام داریم .

مدیرعامل شرکت کشت و صنعت دعبل خزاعی تصریح کرد: پیش بینی ما تولید 82 هزار تن در سال جاری است که نیاز به یکسری اصلاحات در زیرساخت ها داریم و از سه سال پیش تا کنون، هر ساله 5 تا 10 درصد نسبت به سال قبل افزایش عملکرد داشته ایم .

99 درصد نیروها بومی خوزستان هستند
 روزبخش زاده گفت: 87 تن عملکرد تولید نیشکر در هر هکتار بوده است. بیش از 40 درصد شکر کشور در استان خوزستان تولید می شود و به لحاظ کیفی و کمی با استانداردهای جهانی مطابق هستیم .
 
وی افزود: ما بهترین شکر سفید کشور را تولید می کنیم و به عنوان یکی تامین کننده های شرکت نسله قرار گرفته و همه تست های جهانی را پاس کردیه ایم . به گفته انها شکر ما اصالت خاصی دارد و ما از سموم و علف کش استفاده نداریم و وقتی با شکر امارت مقایسه می شود این محصول ما است که کیفیت و اصالت لازم را دارد. یکی از ویژگیهای زراعت ما عدم استفاده از هرگونه مواد شیمیایی برای انگل ها و آفات است و صرفا برای علف های هزر از این مواد استفاده میکنیم. در کانال های زه کش مزارع نیشکر ماهیگیری می کنند که نشان دهنده پاک بودن زهاب های نیشکر و عدم وجود مواد شیمیایی در این آبها است.

روزبخش زاده با اشاره به بحث اشتغال در شرکت کشت و صنعت نیشکر گفت: بحث اشتغال در محیط پیرامونی شرکت بسیار مهم است. به طور مستند می توان گفت که 99 درصد نیروهای ما بومی خوزستان هستند و از این میان 63 درصد ساکن روستاهای پیرامون شرکت هستند.

روزبخش زاده عنوان کرد:سالانه سه هزار نفر در طول سال به طور مستقیم و غیرمستقیم در این شرکت به کار گرفته می شوند. ۲۲۰۰ نفر در سال به صورت مستقیم برای شرکت کار می کنند. این میزان از اشتغال ایجاد شده ظرفیت بالایی است چرا که گیاه نیشکر در قیاس با هر گیاه دیگری در کل کشور کشت می شود، 5.2 برابر اشتغال بیشتر ایجاد می کند .
صنعت نیشکر از مهاجرت به شهرها جلوگیری کرده است
مدیرعامل شرکت کشت و صنعت نیشکر دعبل خزاعی با اشاره به آثار صنعت نیشکر خاطرنشان کرد: رشد جمعیت شهری کشور از سال 90 تا 95، 1.98 درصد و رشد جمعیت در روستا 68صدم منفی بوده است. همچنین رشد جمعیت در خوزستان در شهرها 2 درصد و در روستاها منفی 2.41 درصد بوده است. یعنی جمعیت روستایی ما کاهش یافته است .

وی یادآور شد: دلایل عمده ای در روند کاهش جمعیت در روستاها تأثیرگذار بوده که مهاجرت از روستاها و افزایش تعداد شهرهای خوزستان از عمده دلایل این اتفاق هستند. در این دوره شهرهای خوزستان از ۲۸ شهر به بیش از ۶۰ شهر افزایش یافته است. حدود 70 درصد رشد منفی جمعیت روستاها مربوط به بخش های میانی و شمالی و بخشی از نقاط جنوبی خوزستان است . اما در همین حال قابل توجه است که برخلاف کل کشور و استان جمعیت پیرامونی این شرکت بنا بر آمار از سال 90 تا 95 از 18 هزار نفر به 21 هزار نفر افزایش یافته است.

روزبخش زاده گفت: باید پرسید چه اتفاقی افتاده است که در این بخش از استان رشد مثبت جمعیت روستایی را داشته ایم.در واقع دو عامل وجود رودخانه کارون و دوم وجود ۵ مجتمع کشت و صنعت در این محدوده موجب این اتفاق خوب شده اند. با توجه به مرزی بودن استان خوزستان، این افزایش جمعیت به افزایش ثبات و امنیت کشور کمک می کند.
وی گفت: هرچند که این مساله کمتر دیده شده است اما افزایش فرصت های شغلی و ورنق اقتصادی و اجتماعی ایجاد شده به علت فعالیت صنایع نیشکر در این منطقه است. اگر وجود کشت و صنعت ها نمی بود این مساله فاجعه بار به نظر می رسید و اگر کشت و صنعت ها به هر علت دربقای خود دچار مشکل شوند برای استان و کشور فاجعه بار خواهد بود.
 تراز زیست محیطی نیشکر مثبت است
 روزبخش زاده با اشاره به خصوصیات گیاه نیشکر تصریح کرد: همه ما می دانیم که هر موجودی آثار زیست محیطی دارد اما وقتی می خواهیم در مقام قضاوت به یک مساله نگاه کنیم باید بالانس و تراز زیست محیطی ان را در نظر بگیریم. به لحاظ زیست محیطی ما بسیار مدعی هستیم که صنعت نیشکر صنعتی کاملا سبز است. مزارع ما در سال ۱۱۲ هزار تن اکسیژن تولید می کند . در فرایند فوتوسنتز گیاه نیشکر ۱۱۵ هزار تن دی اکسید کربن جذب می کند. نیشکر نسبت به دیگر گیاهانی که در کشور ما کشت می شود راندمان فتوسنتز بیشتری دارد و این امر و در تلطیف هوا تاثیر بسیار مطلوبی دارد و بر اکوسیستم زیست محیطی آثار برجسته ای بر جای می گذارد .

وی گفت: ۴۰۰ هزار هکتار تالاب شادگان در ۵ سال گذشته در اثر آورد کم رودخانه صرفا از زهاب مزارع نیشکر در شرق کارون تغذیه می شوند. آثار زیست محیطی زنده نگهداشتن تالاب شادگان در این میان کاملا مشهود است اگر زهاب های نیشکر نبود، قطعا تالاب شادگان خشک می شد و مشکلات زیادی ایجاد می کرد .
 
مدیرعامل شرکت کشت و صنعت دعبل خزاعی افزود: همچنین وجود مزارع نیشکر تاثیر بسیار زیادی در کاهش و مهار ریزگردها دارد.

میزان رفتار صنعتی در منطقه را افزایش داده ایم
 وی با اشاره به آثار اجتماعی نیشکر در منطقه تصریح کرد: آثار اجتماعی فعالیت شرکت دعبل در منطقه بسیار وسیع است و ما میزان رفتار صنعتی در منطقه را افزایش داده ایم. در سال ۸۲ برای تامین تراکتور در منطقه با مشکل مواجه بودیم و برای این کار از شهرهای شمالی استان تراکتور تامین می کردیم . امسال بیش از ۳۲۰ دستگاه تراکتور توسط زارعین محلی به ما اجاره داده می شود و بخشی از سال را برای ما کار می کنند و بخش دیگر از سال نیز بر روی زمین های خود مشغول هستند. به این مساله موجب افزایش مکانیزاسیون در منطقه و افزایش بهره وری در زمینهای کشاورزی خود ساکنان خواهد شد.

بیش از 30 درصد اراضی سبز برداشت می شوند
 مدیرعامل شرکت کشت و صنعت دعبل خزاعی تصریح کرد: میانگین جهانی ۳۵ درصد برداشت سبز است. امسال ما بیش از ۳۰ درصد اراضی را سبز برداشت می کنیم که تقریبا این رقم مطابق با میانگین جهانی است .

وی گفت: گیاه نیشکر در مقایسه با گیاهان دیگر کم نظیر است و . عنوان کرد: ماده خشک تولیدی در مقایسه دیگر کشت های منطقه بیش از ۴ برابر است. اگر این امکان فراهم شود که سرشاخه های نیشکر را به علوفه تبدیل کنیم، در هر هکتار 10 تا 15 تن علوفه تولید می شود. این مساله یک مزیت رقابتی برای نیشکر است. حتی از این لحاظ نیاز با دیگر گیاهان نیز قابل رقابت است. در سالی که گذشت از علوفه سرشاخه های نیشکر ۳ هزار تن به تعداد ۱۰ هزار بسته بوده است. در همین باره نیاز است که صنایع پایین دستی نیشکر نیز فعال شوند.

بالاترین راندمان انتقال و مصرف آب کشاورزی در کشور را داریم
 روزبخش زاده در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: ما بالاترین راندمان انتقال و مصرف آب کشاورزی در کشور را داریم. در کل کشور در بهترین وضعیت ۳۵ درصد است اما با استفاده از تکنولوژی روز دنیا و شبکه های زهکشی راندمان مصرف آب در شرکت ما ۵۰ تا ۵۲ درصد است. در این باره تمهیدات و هزینه ای زیادی شده است . ۳۰ کیلومتر کانال بتونی ، ۶۰ کیلومتر خط انتقال فلزی و غیره و ۴۰۰ کیلومتری لوله های هیدروفلوم کار شده است.

وی افزود: امسال سال ویژه ای است و در ۴۷ سال گذشته این میزان خشکسالی بی نظر بود است. خوشبختانه در چند سال گذشته توانستیم در مورد مصرف انرژی را آمار خوبی را کسب کنیم و در حال حاضر به ازای هر تن نیشکر خرد شده حدود ۵۰ متر مکعب گاز مصرف می شود و در شرایط خوبی به لحاظ مصرف انرژی داریم در مورد اب مصرفی در صنعت نیز شیب خوبی داشتیم ‌ ایم. امسال سیستم مه پاشی را اجرا می کنیم تا اب مصرف صنعت را بازچرخانی کند و حداقل اب را مصرف کنیم . با اجرای این پروژه حجم بسیاری از مصرف اب کاهش می یابد و این آب در چرخه مصرف خنک می شود و به سیستم بر می گردد. ما در هر ساعت ۳ هزار متر مکعب اب مصرف می کنیم که این کاملا حذف می شود و در درون سیستم بازیافت می شود. همچنین ما اب صنعتی و بهداشتی را تصفیه می کنیم و به صورت کامل قابل مصرف در کشاورزی است .

وی با اشاره به احداث شهر جدید شیرین شهر در مجاورت شرکت دعبل خزاعی گفت:ما تسهیلات خوبی را برای خرید و یا سکونت در شیرین شهر ارایه دادیم و منتظر هستیم پرسنل تمایل داشتند آنجا ساکن شوند. ما با نهادهای پیرامونی در ارتباط مستمر هستیم و کمک های مالی و اداواتی را ارایه می دهیم و ارتباط با سازمان های ذیربط با افزایش فاکتور‌های بهداشت را در دستور کارداریم و افراد نیازمند منطقه را با هزینه از سوی شرکت به نهادهای پزشکی معرفی می کنیم . دانش آموزان منطقه نیز به صورت مستمر از شرکت بازدید دارند که اثار اموزشی بسیاری برای این دانش اموزان خواهد داشت.

معاون کشت وصنعت نیشکر دعبل خزاعی: افزایش35 درصدی  برداشت سبز نیشکر در سال جاری
افزایش برداشت سبز نیشکر در سال جاری
امین نصیریان معاون کشاورزی کشت و صنعت نیشکر دعبل خزاعی گفت: نیشکر در کشور آمریکا در مساحتی بیش از سه هزار و 500 هکتار و در کشور برزیل بالای دو میلیون هکتار به صورت سوخته برداشت می شود و این نشان می دهد که در کشورهای توسعه یافته نیز که تمامی الزامات زیست محیطی را رعایت می کنند، نیشکر به صورت کامل سبز برداشت نمی شود.

وی بیان کرد: شرکت کشت و صنعت دعبل خزاعی نیز از دو سال گذشته تاکنون با رعایت تمامی الزامات زیست محیطی و رعایت حقوق شهروندی، برداشت سبز داشته و از ابتدای کار 10 درصد و در سال گذشته 22 درصد به این روش برداشت محصول داشته و در برنامه سال جاری نیز 35 درصد برداشت سبز را در دستور کار دارد.

نصیریان اظهار کرد: برداشت سبز اگرچه یکی از روش های نوین در جهت کاهش آلایندگی های زیست محیطی است اما مشکلاتی را نیز به همراه دارد که کاهش راندمان برداشت از طریق دستگاه مربوطه و استحصال در کارخانه از جمله این مشکلات است. از سال گذشته برنامه بسته بندی این پوشال ها در بسته های 300 گرمی در دستور کار قرار گرفت و تاکنون حدود 6 هزارتن پوشال جمع آوری و بسته بندی شده است. این پوشال ها برای مصرف خوراک دام بوده که با هماهنگی های صورت گرفته با امور دام استان تاکنون مورد استقبال دامداران استان و سایر استان ها قرار گرفته است و متقاضیان زیادی دارد.

 نصیریان تصریح کرد: از سال گذشته تاکنون حدود دو هزاربسته به صورت رایگان به متقاضیان تحویل داده شده تا پایان سال نیز بسته های زیادی برای تحویل آماده می شود.
وی بیان کرد: استان های آذربایجان، کرمانشاه، اصفهان و بیشتر شهرهای خوزستان از متقاضیان ثابت این بسته های پوشال هستند که انتظار می رود روز به روز بر تعداد آن ها افزوده شود.

معاون کشاورزی کشت و صنعت نیشکر دعبل خزاعی گفت: همچنین بخش عمده ای از این پوشال ها برای تهیه کمپوست مورد استفاده قرار می گیرد و مجدد به خاک بازمی گردد و با توجه به خاصیت هایی که دارد، تاثیر بسزایی در رشد مناسب نیشکر و حاصلخیزی خاک دارد. این روش استفاده از کودهای شیمیایی را به حداقل رسانده، باعث حاصلخیزی خاک شده و آلودگی های زیست محیطی را کاهش می دهد.

معاون کشاورزی کشت و صنعت نیشکر دعبل خزاعی گفت: یکی دیگر از مواردی که باگاس حاصل از نیشکر در آن مورد استفاده قرار می گیرد، نئوپان است که در حال حاضر کارخانه نئوپان مستقر در شرکت کشت و صنعت خزایی به خوبی از آن استفاده می کند.

استفاده از باگاس در صنعت نئوپان ،خوراک دام و الکل سازی

نصیریان تصریح کرد: در این شرکت برای حاصلخیز کردن اراضی نیشکر پیش از این که از پوشال برای تولید کمپوست استفاده شود، از باگاس استفاده می شد و 70 هزار تن کمپوست از این روش از دوسال گذشته تاکنون تولید و به خاک بازگردانده شده است.

گفتنی است: شرکت کشت و صنعت دعبل خزاعی یکی از هفت شرکت توسعه نیشکر استان خوزستان به شمار می رود که در 35 کیلومتری مسیر اهواز- آبادان واقع شده است. فعالیت عمده این شرکت کشت نیشکر و تولید شکر است. این شرکت بر اساس ظرفیت اسمی خود باید سالانه 10 هزار هکتار نیشکر زیرکشت برده و یک میلیون تن نیشکر و یکصد هزار تن شکر برداشت کند که در حال حاضر سطح قابل برداشت این شرکت حدود 9 هزار هکتار است.

استفاده صحیح ازبقایای محصولات کشاورزی به عنوان بخش مهمی ازمنابع تجدیدپذیر انرژی سهم بسزایی درایجادچرخه پاک درمحیط زیست دارد. ازجمله پسماندهای با ارزش کارخانجات شکر میتوان به باگاس و فیلتر کیک و تراش اشاره کرد باگاس و گل باتوجه به ترکیباتی که دارند می توانند درتولید کمپوست و ورمی کمپوست استفاده شوند.

کمپوست یک روند تدریجی در طبیعت است که به وسیله آن مواد آلی با حضور هوا توسط میکروارگانیسم‌ها و قارچ‌ها تجزیه می‌شوند و حاصل آن کود با ارزشی است که می‌تواند در جاهای مختلف و حتی در باغچه‌های خانگی مورد استفاده قرار گیرد تا جایی که به کمپوست خانگی به عنوان ثروتی که دیده نمی‌شود، اشاره شده است.

دراستان خوزستان با اجراء طرح توسعه نیشکر و همزمان با فعالیت کارخانجات شکر، مقادیر زیادی از ملاس، فیلتر کیک و باگاس تولیدی کارخانه‌ها به همراه برگ و سرشاخه نیشکر می‌تواند در نتیجه فعالیت‌های میکروبی به راحتی به کمپوست تبدیل شود و به عنوان کود آلی زیست محیطی با بهره‌وری بسیار مطلوب مورد استفاده قرار گیرد.
:
:
:
آخرین اخبار