تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۸ - ۲۰:۳۲
کد خبر: ۱۹۰۸۸۶
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
وارونگی و دود مزارع عامل تداوم آلودگی ۹ شهر خوزستان
  مسئول آزمایشگاه هوای حفاظت محیط زیست خوزستان با اشاره به آلودگی ۹ شهر خوزستان در ۲۴ ساعت گذشته گفت: آتش زدن مزارع کشاورزی  و وقوع پدیده وارونگی دما عامل آلودگی این شهرها بوده است.

علیرضا آذریان بیان کرد: تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد که باقی مانده محصولات زمین‌های کشاورزی زیادی پس از کشت تابستانه آتش زده شده که بخش زیادی از آن مزارع نیشکر است.

وی با بیان اینکه آتش سوزی مزارع  آلودگی هوا در اهواز را تشدید کرده است، گفت: وقوع پدیده وارونگی دما (اینورژن) در روزهای اخیر نیز باعث ماندگاری این آلاینده‌ها در خوزستان شده است.

آذریان اضافه کرد: رطوبت هوا در این روزها باعث کاهش وزش باد و کاهش انرژی خورشید و در نتیجه تشدید پدیده اینورژن شده است.

وی ادامه داد: آلودگی هوا در این روزها در برخی شهرهای خوزستان به دلیل افزایش ذرات با اندازه ۲.۵ میکرون است، که در این نوع آلودگی پیدا کردن عوامل آلاینده دشوار است اما بر اساس پیش بینی‌ آلاینده مسئول (آلاینده غالب) را اعلام می‌کنیم؛ البته معرفی آلاینده مسئول به معنی نفی سایر آلودگی‌های زمینه ای در هوا از جمله صنایع و فلرهای نفتی نیست.

آذریان آتش زدن مزارع را نتیجه یک باور غلط در میان کشاورزان دانست و افزود: کشاورزان تصور می کنند با آتش زدن مزارع، خاک غنی‌تر می‌شود، در حالی که سوزاندن باعث تخریب خاک می‌شود و سازمان‌های مربوطه باید برای فرهنگسازی و معرفی روش‌های جایگزین به کشاورزان اقدام کنند.

داستان تکراری مدارس و آلودگی هوا

مسئول آزمایشگاه هوای حفاظت محیط زیست خوزستان درباره دلیل تعطیل نشدن مدارس در روزهای آلوده خوزستان گفت: اداره کل حفاظت محیط زیست مسئول اعلام تعطیلی نیست؛ این اداره کل آمار آلودگی و میزان خطر را به مسئولان اعلام می‌کند و آنها باید در این مورد تصمیم گیری کنند.

آذریان با بیان اینکه تصمیم گیری درباره تعطیلی مدارس و ادارات از سال ۹۶ به فرمانداری ها تفویض شده، بیان کرد:در خرداد ۹۶ مصوبه‌ای در ستاد بحران خوزستان تصویب و شاخص های تعطیلی در زمان گرد و غبار با اندازه ۱۰ میکرون اعلام شد، اما برای آلودگی ذرات غبار با اندازه ۲.۵ میکرون تصمیم گیری نشده است.

به گفته وی غبار با اندازه ۲.۵ میکرون به دلیل کوچکی ذرات آلاینده بسیار خطرناک تر و تاثیرگذارتر از غبار با اندازه ۱۰ میکرون است و به سرعت جذب ریه و خون می‌شود.

بر اساس گزارش اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان شاخص کیفی هوا در ۲۴ساعت گذشته منتهی به ساعت ۱۱صبح  روز چهارشنبه آلودگی ۹ شهر استان را نشان می دهد.

شاخص کیفی در این مدت در ماهشهر ۱۵۳، آبادان ۱۵۶، سوسنگرد ۱۶۱ و اهواز ۱۶۵ در شرایط ناسالم قرار دارند. در این مدت اندیمشک ۱۲۲، هندیجان ۱۲۶، خرمشهر ۱۲۸، شوشتر ۱۳۳ و شادگان ۱۳۶ در شرایط ناسالم برای گروه های حساس هستند.

هواشناسی خوزستان از ادامه آلودگی و غبار محلی در شهرهای صنعتی خوزستان تا جمعه آینده خبر داده است. پدیده اینورژن یا وارونگی هوا از اوایل هفته بر شهرهای صنعتی خوزستان به ویژه اهواز حاکم شده و ارتفاع این پدیده روز چهارشنبه در اهواز ۳۰۰ تا ۴۰۰ متر گزارش شده است.

مدارس تهران با رسیدن شاخص کیفیت هوای این شهر به ۱۳۳ امروز تعطیل اعلام شده است.

«وارونگی دما» یا «اینورژن» زمانی رخ می‌دهد که لایه‌ای از هوای گرم بالای هوای سرد مجاورت کره زمین قرار می‌گیرد. درچنین شرایطی پایداری هوا ایجاد می‌شود و به جای آنکه با افزایش ارتفاع، دما کاهش یابد تا چند صد متر از سطح زمین دما افزایش می باید. نتیجه آن تشکیل یک سطح پوششی بالای شهر است که با گذشت زمان و افزایش فعالیت‌های انسانی و به دلیل حبس هوا در زیر این لایه مواد آلاینده تولیدشده در سطح زمین باقی مانده و بالا نمی روند. بر اساس طرح جامع آلودگی هوای اهواز، صنایع به ویژه صنایع نفتی بیشترین میزان آلایندگی را دارند. مشعل‌های نفتی در شرق و غرب اهواز همچنان تولید آلودگی می کنند.

QI شاخصی است که برای گزارش روزانه کیفیت هوا به کار می رود و نشان می دهد که هوای اطراف چقدر تمیز یا آلوده است و این حد از آلودگی چه اثراتی ممکن است بر سلامتی داشته باشد. این شاخص بر اثراتی متمرکز است که ممکن است افراد چند ساعت یا چند روز پس از تنفس در این هوا با آنها روبه رو شوند.

بر اساس این شاخص، در شرایط هوای پاک (۰ تا ۵۰) کیفیت هوا خوب است و پیامدی بهداشتی ندارد. در شرایط هوای سالم (۵۱ تا ۱۰۰) کیفیت هوا قابل قبول است؛ اما برخی از مواد آلاینده ممکن است مشکلات مختصری برای شماری از افراد به‌ طور غیرمعمول حساس به آلودگی هوا ایجاد کنند.

در شرایط هوای ناسالم برای گروه‌های حساس (۱۰۱-۱۵۰) افراد گروه حساس از جمله افراد مبتلا به بیماری های ریوی مانند آسم، افراد دارای بیماری قلبی، کودکان و سالمندان ممکن است دچار مشکل و ناراحتی تنفسی شوند.

در شرایط هوای ناسالم (۱۵۱-۲۰۰) همه افراد در صورت قرار گرفتن درازمدت در معرض هوای با این شدت آلودگی ممکن است دچار علایم تنفسی شوند؛ افراد گروه حساس ممکن است دچار پیامدهای بیشتری شوند.

شرایط هوای بسیار ناسالم (۲۰۱-۳۰۰) هشدار درباره بروز وضعیت اضطراری بهداشتی است. با احتمال بیشتر سلامت همه جمعیت به خطر می‌افتد.

شرایط هوای خطرناک (۳۰۰- ۵۰۰) وضعیت اضطراری هشدار بهداشتی است. همه افراد ممکن است دچار پیامدهای بهداشتی وخیم شوند.

مرجع / ایرنا
:
:
:
آخرین اخبار