مدیرعامل کارخانه نان صنعتي اکسین، تولیدکننده نانهای حجیم و نیمهحجیم خوزستان گفت: در حال حاضر کارخانه با ظرفیت توليد یک تن نان فعالیت میکند كه معادل یکدهم درصد ظرفیت کارخانه است.
اصغر شهریاری اظهارکرد: عملیات احداث این کارخانه از سال 87 آغاز شد اما متاسفانه به دلیل تحریمهای بانکی و سایر مشکلات، این کارخانه در نهایت در سال 91 به بهرهبرداری رسید.
وی افزود: سه بار سازنده ماشینآلات این کارخانه تغییر کرد. یکبار سازندهای از سوئد و یکبار سازنده ديگري از آلمان و درنهایت سازندهای از ایتالیا، ساخت و نصب ماشينآلات کارخانه را به اتمام رساند.
شهریاری تصریحکرد: در مجموع حدود 20 میلیارد تومان اعتبار برای این کارخانه صرف شده است که از جمله اين اعتبارات میتوان به اعتبار 2.5 میلیون یورویی از محل اعتبارات صندوق ذخیره ارزی و 7 میلیارد تومان از محل سرمایههای شخصی اشاره کرد.
وی عنوانکرد: این کارخانه اولین و تنها کارخانه نان صنعتی جنوب کشور محسوب میشود که میتواند در سطح وسیعی نانهای حجیم، نیمهحجیم و نانهای تخت تولید کند. ظرفیت اسمی کارخانه 20 تن در روز است که میتوان در 2 نوبت کاری اقدام به توليد كند.
مدیرعامل کارخانه نان صنعتي اکسین با اشاره به چگونگی ورود به این صنعت بیانکرد: تبصره 15 قانون بودجه سال 86، شالوده تمام کارخانجات نان صنعتی در کشور است. در سال 86 دولت تصمیم گرفت که 10 درصد نان کشور را از طریق کارخانجات نان صنعتی تولید کند. به همین دلیل دولت مصوبهای را تحت عنوان تبصره 15 در قانون بودجه سال 86 مطرح کرد و برای این موضوع نیز 500 میلیون دلار اعتبار در نظر گرفته شد.
وی افزود: بنابراین مقرر شد 150 کارخانه 20 تنی توليد نان صنعتی در کشور راهاندازی شود که متأسفانه این مساله با اوج تحریمها، مشکلات بانکی و صنعتی همزمان شد و درنهایت به دلیل این مشکلات، تنها سه، چهار کارخانه موفق شدند که به مراحل اجرایی برسند؛ کارخانه ما جزؤ کارخانجاتی بود که توانست به بهرهبرداری برسد و تجهیزات را وارد کند.
شهریاری گفت: نان بهدلیل ماندگاری کم، مانند تولیدات ربگوجه و ماکارونی نیست. یعنی شما در ابتدا باید نان را بفروشید سپس آن را تولید کنید و به عبارتی در ابتدا باید بازاری برای آن ایجاد کرده باشید. در دنیا ابتدا یک کارخانه با ظرفیت پایین راهاندازی میکنند و سپس در صورت وجود بازار مناسب و فروش، ظرفیت را افزایش میدهند.
وی بیانکرد: غالب کارخانجات نان صنعتی در دنيا موروثی هستند و مثلا قدمتهای 100 ساله در خانوادههای خود دارند. بنده از کارخانه تولید نان در ایتالیا بازدید کردم که در هر ساعت 7.5 تن باگت تولید و به سراسر اروپا صادر میکند.
شهرياری با بیان اینکه صنعت نان، صنعت نویی در کشور است، اظهارکرد: ورود به این صنعت در کشور ما مربوط به سه، چهار سال پیش میشود. سال 89، سرانه مصرف نان در کشور 169 کیلوگرم بود که این سرانه در سال 91 و پس ازهدفمندی یارانهها به 109 کیلوگرم رسید و کاهش یافت.
وی بیانکرد: در گذشته نان ارزان در اختیار مردم قرار میگرفت اما با افزایش نرخ آن، مردم از افزایش ضایعات نان جلوگیری کردند. از طرفی در کشورهای توسعه یافته همچون آلمان و فرانسه پایه غذایی براساس نان است، در حالی که در کشور ما برنج، پایه غذایی است. سرانه مصرف نان در اين كشورها بین 55 تا 59 کیلوگرم است و بیشتر از ما نان مصرف میکنند اما به دلیل اینکه ضایعات نان سنتی در کشور ما فوقالعاده بالاست مصرف نیز بالاتر میرود.
شهریاری افزود: در سال 86 دولت 8 هزار میلیارد تومان جهت خرید گندم و آرد سوبسید پرداخت میکرد. اگرچه این پول پرداخت میشد اما وضعیت تولید نان نه برای مصرفکننده، نه تولیدکننده و نه دولت رضایتبخش نبود.
وی بیانکرد: لذا مقرر شد این کارخانجات احداث شود. در قانون نیز جهت چرخیدن چرخ این کارخانجات و دسترسی سریعتر به تولید، پیشبینی شد که 3 ماه پس از راهاندازی، تولید این کارخانجات جایگزین مصارف نان در مراکز آموزشی، نظامی، مراکز پرمصرف، بیمارستانها و پادگانها شود که این مساله در تبصره 15 قانون بودجه سال 86 قید شده اما متاسفانه این بخش از قانون اجرایی نشد.
شهریاری تصریحکرد: بهانههایی برای اجرای این قانون آوردند و گفتند این تبصره مربوط به بودجه سال 86 است و ما اکنون در سال 90 قرار داریم اما مجددا این موضوع در ماده 110 قانون برنامه پنجم توسعه تاکید شد اما باز هم اجرایی نشد.
مدیرعامل کارخانه نان صنعتی اكسين گفت: در شرایط سخت و تحریمها دستگاهها و تجهیزات کارخانه تامین و نصب شد. اين كارخانه نه يک تولیدکننده خوزستانی، بلکه توليدكننده ملی است.
وی درباره تمایل شرکتهای پر مصرف استان به استفاده از نان صنعتی افزود: شرکت فولاد خوزستان به استفاده از نان صنعتی اعتقاد زیادی دارد، زیرا بهداشتی است و به زیرمجموعه خود اعلام کرده که باید از این نانها مصرف کنند؛ خوشبختانه زیرمجموعهاش هم با این موضوع موافقت و برای وعدههای شام و نیمه شب از نان باگت تولیدی ما استفاده کردند.
شهریاری اظهارکرد: باور کنید از زمانی که این موضوع اتفاق افتاده است فروش نان باگت کارخانه 10 برابر افزایش یافته است. برای عرضه محصولات به شرکتها و مراکز پر مصرف پیگیریهای زیادی شد. به عنوان مثال با دانشگاه شهید چمران اهواز در زمینه مصرف نانهای کارخانه مذاکره کردیم اما هیچ اتفاقی نیافتاد. گروه ملی فولاد از لحاظ ساختار کاری شبیه کارخانه فولاد خوزستان است؛ چطور ممکن است فولاد خوزستان برای وعده شام 7 هزار عدد باگت استفاده کند اما گروه ملی بگوید که کارکنان ما این نان را استفاده نمیکنند و علاقمند نیستند؛ من فکر میکنم تنها دلیل آن میتواند اعمال نظر شخصی باشد.
وی با اشاره به دستورالعمل استاندار مبنی بر حمایت و خرید تولیدات داخل استان خاطرنشانکرد: کار با دستورالعمل و دستور دادن حل نمیشود. مگر ما بهتر از تبصره 15، قانوني داریم. باید تفکرات جزیرهای در استان تغییر کند و مسوولان باور کنند که یک مجموعهای راهاندازی شده و نان بهداشتی تولید میکند.
شهریاری ادامهداد: در ابتدا با 6 میلیارد تومان سرمایهگذاری در این صنعت وارد شدیم اما درنهایت 20 میلیارد تومان سرمایهگذاری کردیم و طرحی که سال 87 آغاز شد و بنا بود سال 88 به بهرهبرداری برسد عملا در سال 91 به دلیل مشکلات مختلف به اتمام رسید. مثلا برای ایجاد آزمایشگاه کارخانه، 30 میلیون تومان پیشبینی شده بود اما در نهایت فقط 300 میلیون تومان صرف خرید وسایل مورد نیاز آزمایشگاه شد و هنوز هم به نظر میرسد به تجهیزات ديگري نیاز دارد.
اين تولیدکننده نانهای حجیم و نیمهحجیم خوزستان خطاب به مسوولان ادامهداد: من فکر میکنم باید برای راهاندازی این صنعت در کشور آگاهی خود را بالا ببریم. من در آلمان 6 عدد نان گرد کوچک را با قیمت 3 یورو خریداری کردم که اگر هر یورو را با 4 هزار تومان در نظر بگیرید، 12 هزار تومان میشود اما در اینجا ما 8 عدد از این نانها را با قیمت 2 هزار تومان میفروشیم و ببینید اختلاف چقدر است. چرا این اختلاف وجود دارد زیرا آنجا قیمت واقعی نان پرداخت میشود اما متاسفانه در همه ادوار و دولتها چون معتقد بودند نان، قوت لایموت است آن را مجانی در اختیار مردم قرار دادند و برای همین مردم ارزش آن را نمیدانند.
وی گفت: از مسوولان انتظار دارم که قانون را رعایت کنند؛ اولین کار و بهترین کار رعایت قانون است و در تبصره 15 قانون خیلی شفاف مشخص است که باید چکار کرد.
شهریاری افزود: دولت بنابر ماده 110 فانون پنجم برنامه توسعه، باید براي مصرف نان صنعتي فرهنگسازی کند. در اين ماده آمده که فرهنگسازی و اصلاح الگوی مصرف بر عهده حاکمیت است. فرهنگسازی زمانبر و هزینهبر است. من به عنوان سرمایهگذار نمیتوانم هم سرمایهگذاری و هم فرهنگسازی کنم.
شهریاری عنوانكرد: مردم هم بايد اطلاعات خود را در زمینه خواص نان صنعتی بالا ببرند و در شيوه سنتي توليد نان بهدلیل محدودیتهای موجود در آن، شامل دمای آب، سختی آب، دمای محیط، کیفیت آرد، نحوه سرد شدن و بستهبندی نمیتوان نان با کیفیت تولید كرد. ولی در تولید نان به روش صنعتی همه عواملی که باعث بالابردن کیفیت نان میشود، قابل کنترل است.
وی با اشاره به وجود محصولات تولیدی دیگر استانها در بازار استان، خاطرنشانکرد: در حال حاضر تولیدات نانآوران و سحر در بازار وجود دارد اما ما از حضور اینها ناراحت نیستیم و اینها رقبای ما هستند؛ بلکه معتقدیم باید کیفیت توليدات خود را بالا ببریم زيرا معتقدیم لطف نان به تازه خوردن آن است.
اين تولیدکننده نانهای حجیم و نیمهحجیم خوزستان بيانكرد: کارخانجات نان صنعتی براساس قانون راهاندازی شده و براساس این قانون هم وظایفی بر عهده مسوولان نهاده شده که باید به آنها عمل کنند. در قانون آمده که مثلا باید شرکت غله سهمیه آرد مراکز پر مصرف، مراکز آموزشی، مراکز نظامی و بیمارستانها را قطع بکند و تولیدات کارخانجات نان صنعتی جایگزین مصارف آنها شود.
شهرياري افزود: در همین قانون آمده که برای قرارگیری کارخانجات نان صنعتی در فضای رقابتی با نانواییهای سنتی، نرخ بیمه کارخانجات نان صنعتی مشابه نانواییهای سنتی باشد اما این هم رعایت نمیشود و این مشکلات ما در مورد سایر مصارف برق و گاز و آب نیز وجود دارد.
وي خاطرنشانكرد: همانگونه که از اوایل انقلاب دغدغه همه دولتها تولید نان سالم، بهداشتی و با کیفیت بوده، احداث این کارخانه این فرصت را در اختیار همه ما قرار داده است و امیدوارم این فرصت را از دست ندهيم.
کارخانه نانآوران صنعت شهریار اکسین در شهرک صنعتی شماره 2 اهواز ایجاد شده است.