تاریخ انتشار: ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۵
کد خبر: ۱۲۱۶۶۰
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
لزوم تعيين تكليف بستر و حريم رودخانه دز
گزارشی در خصوص سیلاب اخیر با اطلاعات دقیق توسط سازمان آب و برق تهیه شده است. با بررسی های انجام شده و با توجه به عکس‌های ماهواره‌ای روزانه از پایین دست سد دز، تقریبا صد در صد روستاهای سیل زده در حریم و بستر رودخانه قرار داشتند
مديرعامل سازمان آب و برق خوزستان بر لزوم تعيين تكليف حريم و بستر رودخانه دز در استان تاكيد كرد.

محمدرضا شمسایی در كارگروه آب، خاك و كشاوزي استان كه روز سه شنبه 14 ارديبهشت ماه در اهواز برگزار شد، اظهار کرد: گزارشی در خصوص سیلاب اخیر با اطلاعات دقیق توسط سازمان آب و برق تهیه شده است. با بررسی های انجام شده و با توجه به عکس‌های ماهواره‌ای روزانه از پایین دست سد دز، تقریبا صد در صد روستاهای سیل زده در حریم و بستر رودخانه قرار داشتند.

وی افزود: 93 درصد اراضی کشاورزی که دچار آبگرفتگی شده‌اند نيز در حریم و بستر رودخانه قرار داشتند. این تنها در خصوص سد دز است و ربطی به خسارت‌های وارد شده از بارش‌ها ندارد.

شمسايي تصریح کرد: بر اثر سیلاب مربوط به پایین دست سد دز، 11 هزار هکتار از اراضي کشاورزی اين منطقه به زیر آب رفتند و در كل 93 درصد اين اراضی در بستر رودخانه بودند.

وي با تأکید بر اینکه حریم و بستر رودخانه دز باید تعیین تکلیف شود، عنوان کرد: پس از پل حمیدآباد، حریم رودخانه ذر 4 تا 8 کیلومتر است و همچنين طبق قانون، متولی ساخت سیل‌بند وزارت کشور است.

شمسايي با بیان اینکه در کشور شورای حفاظت از آب تشکیل شده است، عنوان کرد: تشكيل اين شورا در استان اهميت دارد و تفاوت کارگروه حفاظت از آب با شوراي حفاظت كارون در این است که دبیر کارگروه حفاظت از آب ، شرکت‌هاي منابع آب است اما دبيري شورای حفاظت از کارون با محیط زیست است.

وي گفت: در خصوص گستره سیل در استان سازمان آب و برق در سال 1370 مطالعاتی انجام داده است و علاوه بر مطالعات سازمان، مطالعات جامع و کاملی در 12 سال  پيش توسط یک شرکت انگلیسی و با همکاری شرکت "مهاب قدس" انجام شد و می‌توانیم بگوییم با کدام خروجی چه مناطقی زیر آب خواهند رفت و چه روستاهایی با چه میزان آب، ظرف چند ساعت به زیر آب مي‌روند.

شمسايي ادامه داد: در سیلاب اخیر روستاها در پايين دست سد دز در بستر رودخانه بودند. همچنین در منطقه شعیبیه، تالاب‌های شعبیبه و بامدژ وجود دارند که ظرفیت یک میلیارد متر مکعب آب را دارا هستند و به این علت است که همواره سیلاب‌های رودخانه دز به اهواز نمی رسند.

مديرعامل سازمان آب و برق خوزستان عنوان کرد: بر اساس مطالعات انجام‌شده بايد حداکثر دو هزار و 700 متر مکعب در ثانیه آب از مقطع کارون در اهواز گذر کند و اگر میزان سیلاب بیش از این اندازه باشد، می‌تواند مشکل‌ساز باشد.

وي ادامه داد: در سال 76، چهار هزار و 800 متر مکعب در ثانیه آب از اهواز عبور کرده اما مشکل يا اتفاقي رخ نداد. این مساله نشان می‌دهد که در اثر خشکسالی رسوب‌هاي مقطع رودخانه کارون افزایش پیدا کرده و مانع از عبور آب از رودخانه می‌شود.

خسارت 405 ميليارد توماني سيل به بخش كشاورزي خوزستان

رييس سازمان جهاد كشاورزي خوزستان گفت: در برداشت پاییزی گندم نسبت به سال گذشته 41 درصد افزایش داشته‌ایم و تاکنون 676 هزار تن گندم از كشاورزان استان خریداری شده است.

كيخسرو چنگلوایی با بیان اینکه میزان تولید محصولات کشاورزي در استان می‌تواند برای سایر استان‌هاي کشور الگو باشد، اظهار کرد: روند برداشت گندم با وجود سیلاب‌های اخیر و خسارت‌های وارد شده به بخش کشاورزی امیدوارکننده است.

وی افزود: همچنین در خصوص تولید کلزا نیز 50 درصد افزایش تولید نسبت به سال گذشته در استان داشتیم و تنها مشکلی که وجود دارد، عدم پرداخت مابه التفاوت محصول ذرت است که امیدواریم اين مشکل حل شود.

چنگلوايي با اشاره به خسارات واردشده به بخش کشاورزی ناشي از مخاطرات طبیعی تصریح کرد: سال 92 تا 93 مخاطرات طبیعی نسبت به سال 82 تا 83 حدود 90 درصد افزايش يافت و این آمار در سطح کشور نیز وجود دارد.

وي بيان كرد: خشکسالی از مهمترین مخاطرات طبیعی است که به کشاورزی خسارت وارد کرده است و خوزستان بیشترین خسارت را از انواع بلاياي طبیعی در کشور داشته است. در استان مخاطرات طبیعی بسیاری به محصولات کشاورزی ضرر رسانده است که ریزگردها نیز تأثیرگذار بوده است.

چنگلوایی با بیان اینکه طوفان، تگرگ و ورود سیل به مزارع از جمله خسارت‌های واردشده به کشاورزی در مدت اخیر بوده است، عنوان کرد: سیل اخیر زمانی اتفاق افتاد که برداشت محصول از زمین‌های کشاورزی در حال انجام بود به همین دلیل میزان خسارت نیز افزایش پیدا کرده است. علاوه بر آن استمرار و ماندگاری سیل در مزارع نیز از عواملی بود که میزان خسارت را تشديد کرد و در برخی از مزارع آب تا دو هفته وجود داشت.

وی در خصوص خسارت ناشی از سیلاب و بارش‌های اخیر عنوان کرد: در مجموع به 253 هزار هکتار از اراضی کشاورزی به ارزش 405 میلیارد تومان خسارت وارد شده است. همچنین به 7 هزار هکتار از باغات نیز ضرر وارد شده و نابودي بیش از 4 هزار راس دام نیز از ديگر خسارت‌ها بوده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان با تقدیر از عملکرد کشت و صنعت‌ها و مؤسسه جهاد نصر در سیلاب اخیر گفت: کشت و صنعت‌ها و مؤسسه جهاد نصر همکاری خوبی با ما داشتند؛ به ویژه کشت و صنعت امام خمینی (ره) در شعیبیه شوشتر اقدامات قابل تقدیر انجام داده است.

چنگلوایی عنوان کرد: از هیات مدیره صندوق بیمه کشاورزی دعوت شده و از مناطق آسیب دیده بازدید کردند؛ همچنین پیشنهاد می‌شود در آب بهای کشاورزان خسارت دیده بخشودگي اعمال شود.

ضرورت پيگيري جدي و توجه ملي به جبران خسارات سيل در خوزستان

معاون امور عمراني استاندار خوزستان با بیان این که جبران خسارت ناشی از سیل در استان نیاز به پیگیری جدی و توجه ملی دارد، گفت: مجموع خسارت ناشی از سیل 26تا 29 فروردین ماه سال جاری در خوزستان به ویژه در حاشیه رودخانه دز يك هزار و 53 ميليارد تومان است.

احمد سیاحی در جلسه کارگروه آب، خاک و کشاورزی استان با اشاره به خسارات ناشی از سیل و طوفان‌های اخیر، اظهار کرد: با توجه به پیگیری‌های وزارت کشور و دستگاه‌های نظارتی گزارش کاملی از میزان خسارت‌های وارده به بخش‌های مختلف ناشی از اين حوادث كه در بازه زماني اسفند و فرودين ماه رخ داد، تهیه و جمع بندی شده است.

وی افزود: این گزارش مورد تأیید فرمانداران و دستگاه‌های اجرایی قرار گرفته و نهایی شده و به معاون وزیر کشور و رییس سازمان مدیریت بحران ارسال شده است.

سياحي تصريح كرد: برآورد این خسارت‌ها با هماهنگی تمام دستگاه‌ها انجام شده است و جبران آن نیازمند پیگیری جدی، اساسی و توجه ملی است و بايد تمام دستگاه‌ها از راهکارهای قانونی خود برای جبران خسارت‌های وارد شده به بخش‌های مختلف استفاده کنند.

معاون امور عمرانی استاندار خوزستان عنوان کرد: مجموع خسارات ناشی از طوفان و تگرگ اواخر سال گذشته و فروردین ماه سال جاری 201 ميليارد تومان است که 194 ميليارد تومان آن خسارات زراعی است و شامل 114هزار هکتار از اراضی کشاورزی معادل 315 هزار تن محصول می‌شود.

وي گفت: بر اثر سیلاب اخیر 3 هزار کیلومتر از راه‌هاي استان و يك هزار و 554 دستگاه ابنيه به میزان 181 ميليارد تومان خسارت ديده است. سیل در بخش زراعی به 411 هزار هكتار معادل 553 هزار تن از محصولات کشاورزی خسارت وارد کرده است که میزان ریالی آن با احتساب خسارت‌های وارده به منابع طبیعی 708 ميليارد تومان است.

وی ادامه داد: همچنين خسارت حدود 19 ميليارد توماني به محصولات باغي، خسارت 48 ميليارد توماني به بخش منابع آبي و ساختمان‌ها و از بين رفتن پنج هزار و 356 راس دام و نابودي دو هزار و 780 قطعه طیور نیز از ديگر خسارت‌های سیل بوده است.

معاون امور عمرانی استاندار خوزستان با بیان این که سیل به تاسیسات آب، برق و مخابرات 41 ميليارد تومان خسارت وارد کرده است، گفت: مجموع خسارت ناشی از سیل 26 تا 29 فروردین ماه سال جاری در خوزستان به ویژه در حاشیه رودخانه دز یک هزار و 53 ميليارد تومان است و اهالی و روستاییان منتظر اقدامی برای جبران خسارت هستند و  برای جبران خسارت تلاش خواهیم کرد.

همچنین در ادامه اين نشست امید حاجتی، ریيس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خوزستان با بیان اینکه در سيل اخیر اطلاعات لازم و کاملي وجود نداشت، اظهار کرد: اطلاعاتی وجود نداشت. مثلا اينكه اگر وزارت نیرو آبی را تخلیه کند، چه روستاهایی به زیر آب خواهند رفت.

وی ادامه داد: در برخی روستاها، مردم با ایجاد یک خاکریز ساده توانستند نجات پیدا کنند و در هر موضوعي اگر اطلاعات پيشگيرانه سریع‌تر منتقل شود، به مهار و كنترل مشكل كمك مي‌كند.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خوزستان عنوان کرد: با پیگیری‌های انجام‌شده اعتباراتی برای جبران خسارت اختصاص داده خواهد شد كه لازم است در توزیع خسارت‌های مردمی در استان دقت لازم شود تا حقی از کسی ضایع نشود.
مرجع / ایسنا
:
:
:
آخرین اخبار