تاریخ انتشار: ۱۱ خرداد ۱۳۹۶ - ۰۸:۱۹
کد خبر: ۱۴۷۵۲۳
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
باید و نبایدهای غذایی در ماه مبارک رمضان
افراد روزه دار می بایست همانند زمانی که روزه نیستند، سه وعده غذا بخورند که این وعده ها شامل سحر، افطار و شام است، همچنین توصیه می شود در آخر شب یک میان وعده آخر شب شامل انواع میوه ها میل شود
خوزنیوز: معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز و رئیس مرکز بهداشت استان خوزستان در رابطه با وعده های غذایی در ماه مبارک رمضان گفت: افراد روزه دار می بایست همانند زمانی که روزه نیستند، سه وعده غذا بخورند که این وعده ها شامل سحر، افطار و شام است، همچنین توصیه می شود در آخر شب یک میان وعده آخر شب شامل انواع میوه ها میل شود.
 
دکتر شکرالله سلمان زاده افزود: صرف غذا در دفعات کمتر از2 بار، در سال هایی که ماه مبارک رمضان در فصل تابستان است، به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
 
اهمیت وعده سحری و مواد غذایی مناسب و نامناسب در وعده سحری

معاون بهداشت دانشگاه در ادامه به اهمیت وعده سحری اشاره کرد و گفت: باید توجه داشت که خالی ماندن دستگاه گوارش و نداشتن منبع انرژی برای مدت زمان طولانی بسیار مضر است زیرا روند ترشح اسید و آنزیم های گوارشی، عدم در دسترس بودن آب برای فعل و انفعالات حیاتی و اتمام انرژی به علت مصرف یک وعده غذا دچار اختلال شده و عوارض مختلفی چون سوزش سردل، زخم معده، عدم تمرکز فکری، بی خوابی و عصبانیت را به دنبال دارد.
 
وی گفت: بهتر است غذای مصرفی در وعده سحری خصوصیات و ویژگی وعده صبحانه کامل یا  ناهار را داشته باشد تا از ایجاد گرسنگی در طول روز پیشگیری شود همچنین در وعده سحری مصرف سالاد که شامل خیار، گوجه، هویج، جوانه غلات، غذاهای حاوی کربوهیدرات های پیچیده و فیبر مثل نان، برنج و ماکارونی کم چرب، حبوبات و خصوصاً کاهو باشد توصیه می شود زیرا کاهو در مقایسه با سایر سبزیها دارای آب بسیار زیادی است از احساس تشنگی در طول روز کم می کند.
 
رئیس مرکز بهداشت استان خوزستان در رابطه با مواد غذایی نامناسب در وعده سحر نیز گفت: روزه داران گرامی از مصرف غذاهای پرچربی و پرکالری، غذاهای شور و تند، سوسیس و کالباس، سس های چرب مانند سس مایونز و نوشیدنی هایی مانند قهوه، نسکافه و نوشابه در وعده سحری به شدت پرهیز کنند زیرا باعث تشنگی شدید در طول روز می شود. همچنین مصرف آب به مقدار زیاد در وعده سحری و مخصوصاً بین غذا به هبچ عنوان توصیه نمی شود زیرا موجب رقیق شدن شیره معده وآنزیم های گوارشی شده و روند هضم غذا مختل می شود.
 
مواد غذایی مناسب برای وعده افطار و شام

معاون بهداشت دانشگاه در ادامه گفت: مردم عزیز افطار خود را با شیر گرم یا کمی آب گرم و یا چای کمرنگ به همراه خرما یا کشمش آغاز کنند و توصیه می شود به جای مصرف انواع شیرینی ها مثل زولبیا و بامیه که فقط حاوی انرژی و فاقد مواد مغذی (ویتامین ها و املاح) هستند، از مواد غذایی طبیعی شیرین مثل خرما،کشمش و انواع میوه استفاده شود. همچنین در ادامه افطار مصرف غذاهای سبک و مختصر مانند نان و پنیر و سبزی توصیه می شود. مصرف شیر گرم و فرنی و یــا شیر برنج در هنگام افطار نیز مناسب است.
 
سلمان زاده ادامه داد: بهتر است در فاصله افطار تا سحر یک وعده غذایی مانند شام سبک را میل کرد. وعده شام در ایام گرم سال بهتر است به فاصله نیم تا یک ساعت بعد از افطار و در ایام سرد سال که روز کوتاه است به فاصله یک تا دو ساعت بعد از صرف افطار میل شود. که مشابه شام در ایام معمولی سال باشد. شام می تواند در برگیرنده انواع گوشت، نان، غلات، لبنیات و سبزیجات باشد. مصرف ماست و سالاد بدون سس چرب که دارای کاهو باشد نیز بسیار مفید است.
 
 
مقابله با تشنگی در طول روزدر هنگام روزه داری

رئیس مرکز بهداشت استان خوزستان گفت: در مواقعی که ماه مبارک رمضان با روزهای بلند تابستان مقارن می شود، یکی از مشکلات اساسی روزه داران، بروز تشنگی در طول روز است در این ماه روزه‌داران به منظور پیشگیری از کم آبی باید مایعات فراوان بین افطار تا سحر مصرف کنند، به طوری که حدود 8 تا 10 لیوان آب آشامیدنی بهداشتی و مایعات سالم دیگر در فاصله افطار تا سحر باید بنوشند. در وعده سحری هم روزه داران باید یک فنجان چای و قبل از آن میوه‌هایی همچون هندوانه و سالاد مصرف کنند تا املاح مورد نیاز بدن تامین شود.
 
وی افزود: به منظور حفظ سلامتی، روزه داران در ایام ماه مبارک و بقیه ایام سال از مصرف نوشابه های گازدار، رژیمی، آبمیوه های مصنوعی، دوغ گازدار و دلستر خصوصاً در وعده سحری پرهیز کنند.
 
 
فواید استفاده از خرما در ماه مبارک رمضان

معاون بهداشت دانشگاه گفت: خرما میوه بسیار مغذی و کاملی است که به همـراه شیر یا چای کمرنـگ یا آب جوش در زمان افطار صـرف می شود. خرما منبع بسیار خوب قند، فیبر و کربوهیدرات است و در متون مذهبی به عنوان ماده غذایی مناسب افطار توصیه شده است زیرا با مصرف خرما ویتامین و نمک مورد نیاز بدن که طی ساعات روزه داری از دست رفته و نیز انرژی مورد نیاز بدن، تامین می شود و برای عملکرد ماهیچه ها، ساخت عضله و بافت های عصبی و پیشگیری از کم خونی موثر است.
 
 
تاثیرات منفی مصرف زیاد زولبیا و بامیه در ماه مبارک رمضان بر سلامتی

وی ادامه داد: زولبیا و بامیه از جمله شیرینی های سنتی ایرانیان برای ماه مبارک رمضان است. اما در خرید و مصرف  این شیرینی به دلایل زیر باید دقت کرد:
 
1) بسیاری از قنادی ها برای سرخ کردن زولبیـا و بامیه از روغن نباتی جامـد استفاده می کنند که این روغن ها به علت داشتـن مقادیر بالای اسیـدهای چرب اشبـاع و ترانـس عامل مهمی در بروز بیماری های قلبـی- عروقی مـی باشنـد.

2) استفاده مکرر از این روغن ها تولید ماده ای به نام پراکسید می کند که سرطان زا می باشد. 

3) کالری بالای زولبیا و بامیه به علت داشتن قند و روغن زیاد زمینه ساز چاقی و اضافه وزن است.

4) خوردن این ماده غذایی موجب سیری زودرس، کاهش اشتها و حذف وعده اصلی می شود و فرد نمی تواند مواد مغذی مورد نیاز بدن را دریافت کند و در دراز مدت دچار کمبود های تغذیه ای می شود.

5) به علت مصرف آب و مایعات بسیار بعد از خوردن زولبیا و بامیه، غذا دیرتر هضم خواهد شد و باعث نفخ در روزه داران می شود.
 
معاون بهداشت دانشگاه در پایان گفت: از مصرف زولبیا و بامیه در وعده سحری خودداری شود زیرا به علت داشتن قند بالا، سبب افزایش سریع قند خون و به دنبال آن ایجاد گرسنگی زودرس در ساعات ابتدایی روز می شود. بنابراین توصیه می شود در ماه مبارک رمضان کشمش و خرما که از سودمندترین قندهای طبیعی هستند، جایگزین زولبیا و بامیه شود. همچنین در صورت تمایل به مصرف زولبیا و بامیه باید به مقدار و در دفعات کم مصرف شده و از فروشگاههایی که به مواد اولیه آنها اطمینان داریم و خود تولید کننده هستند،تهیه شود.
:
:
:
آخرین اخبار